Konkrétní příklady jak si škodíte, pokud neznáte vaše barvy

Myslíte si, že můžete bez obav nosit všechny barvy, a že nemá smysl se omezovat? Občas narážím na názory typu, že znát své barvy je ke škodě, a že se tím pouze omezujete. Ale je tomu tak?

Připravila jsem několik koláží s fotkami dvou Britských hlasatelek z ranní TV, abyste pochopily co funguje a co ne.

Stává se vám někdy, že vidíte pěkně oblečenou ženu, ale nejste schopna posoudit, co konkrétně dělá správně?

Je to vždy o tom, aby s vámi outfit harmonizoval a kopíroval, to co přirozeně tvoří vás. Vaše barevnost, vaše kontrasty, atd. Budete vždy vypadat nejlépe pokud pracujete s tím, co máte. Jde o to, aby vy jste vynikla v oblečení, a ne naopak. Nikdy by outfit neměl působit tak, aby vyniklo oblečení a vy se v něm ztrácela.

Někdy je těžké si přiznat, že i když se nám něco líbí, není to pro nás nejvhodnější volba. Když si budete prohlížet koláže, přistihněte se, jestli si říkáte, že se vám líbí oblečení, a nevšímáte si hlasatelky, nebo jestli vidíte hlasatelku a říkáte si, že vypadá skvěle. Co vidíte první? Outfit nebo hlasatelku?

A proto při výběru oblečení vždy berte v úvahu několik kriterií:

vhodné a nevhodné barvy

Susanna Reid je teplý podzimní typ, a proto bude vypadat nejlépe v tmavších a teplých barvách. Má vysokou kontrastní hodnotu (potřeba vysokých kontrastních kombinací) a nízký barevný kontrast. (Ideálně jedna barva v outfitu nebo v kombinaci s neutrálama)
1. Maximálně nevhodný outfit, studené, světlé barvy a pro Susannu příliš barevný vzor. Vidíme pouze šaty, Susanna v nich zaniká. Pozornost navíc přitahují bílé boty, které s ničím v outfitu neladí.

2.Lepší volba, tmavé šaty a hnědý vzor v barvě vlasů

3. Opět jsou šaty příliš světlé ve studené bílé barvě, příliš mnoho barev ve vzoru

4. Studená zelená Susanně vůbec nesluší. Šaty jsou třeba drahé a designerské, ale na Susanně vypadají levně kvůli vícebarevnému potisku a barvě, který nesluší jejímu zbarvení.

5. Šaty jsou sice ve studené růžové barvě, ale díky vysoké kontrastní hodnotě a se vzorem v 1 barvě + 2 neutrály, šaty na ni vypadají dobře

barvená typologie, 18 typů

6. Šaty ve studené růžové s vícebarveným potiskem Susanně vůbec nesvědčí. Díváte se na šaty, kde je Susanna?

7. Konečně slušivé teplé barvy pro Susannu, i když chybí v outfitu vysoká kontrastní hodnota. Vzor je převážně analogický, tzn, žlutá se zelenou jsou vedle sebe na barevném kruhu, a proto vzor nepůsobí tak barevně jako na růžových šatech z obrázku č.6.

8. I když v teplé růžové barvě, šaty působí na Susanně moc vybledle, potřebuje tmavost a vysokou kontrastní hodnotu v outfitu.

9. Susanna září v šatech. Jedna barva, teplá barva, perfektní volba. Nedíváte se na šaty, ale na to jak ji to moc sluší! A tohoto stejného efektu chtějte vždy docílit i vy.

barevná typologie

Charlotte Hawkins je studený letní typ, a proto bude vypadat nejlépe ve světlých a studených barvách. Má nízkou kontrastní hodnotu (potřeba nízkých kontrastních kombinací) a střední barevný kontrast. (potřeba nosit alespoň jednu a více barev v outfitu)
10. a 11. Oranžová barva je teplá barva a Charlotte vůbec nesluší, dokonce má k outfitu i teplý bronzový make-up, který na ní působí nepřirozeně a špinavě.

12. Charlotte září ve studené růžové barvě a už není potřeba bronzového make-upu.

správná kontrastní hodnota a barvený kontrast

13. Kde je Charlotte? Ve vysokém kontrastním vzoru Charlotte zaniká, nevidíme její obličej, pouze pruhy. Outfit nemá žádnou barvu, pouze neutrály a tedy je to úplně nevhodný outfit pro Charlotte.

14. Mnohem lepší volba vzoru ve studených barvách a v jemnějším kontrastu.

15. Outfit příliš tmavý pro Charlotte, působí zbytečně tvrdě.

16. Ideální volba. Světlý outfit, studená červená barva, boty v barvě vlasů, krásně zakončují celý outfit a vrací se nám tak pohled zpět do Charlottina obličeje.

Chcete taky poznat vaše barvy a kontrasty? Zjistěte jaká je vaše barevná paletka.