Jak rozeznat teplé a studené barvy?

Chtěla byste poznat vaše barvy, ale zároveň se bráníte, protože máte pocit, že se omezíte vaší barevnou paletkou a budete se muset vzdát vašich oblíbených barev? Naštěstí existuje teplý i studený odstín pro každou barvu, takže nemusíte mít obavy!

Barevný kruh jsem rozdělila na půl, podle toho jak vnímáme teplotu barev. Barvy vody, oblohy a zeleně přirozeně vnímáme jako studené barvy a barvy ohně a slunce jako teplé barvy. I přesto, že máme barvy tak podvědomě rozdělené, každá barva má svou teplou i studenou verzi.

teplé a studené odstíny

Pouze jedna barva na barevném kruhu je teplá a nemá studenou verzi a to je oranžová. Tato barva je pouze pro teplé typy.
Chápu, taky mám ráda odstíny hořčicové a okrové, ale když vidím, jak nezdravě v nich vypadám, ráda se jich vzdám.

A tady jsou teplé a studené odstíny pro každou barvu:

teplé a studené barvy

A jak poznáte jestli je barva teplá nebo studená? K teplým barvám je přidáno více žluté barvy, naopak studené barvy mají přimícháno více modré barvy.

Taky existují 2 barvy, které můžou nosit teplé i studené typy, protože mají stejné množství modré i žluté. Je to fuchsiová, která je na obrázku v řádku pro teplé odstíny jako fialová, a tyrkysová, která je v řádku pro studené odstíny v zelených barvách.

I když je fuchsiová teplá fialová, díky modré barvě ji mohou nosit i studené typy, akorát pozor na ostrost barvy. Naopak tyrkysová má v sobě hodně žluté, a proto ji mohou nosit i teplé typy.

Stále ještě váháte? Zkuste Online určení barevného typu a zjistěte jaké je vaše paletka.