Sebepoznání a styl

Často se mě ptáte jestli znám různé systémy určení stylových typů podle osobnosti apod. a jaký je můj názor.
Určitě znám a myslím si, že je to dobrý začátek pokud se hledáte, ale mám problém s tím, že neberou v potaz vaši individualitu. A je jedno jestli se jedná o 4, 8 a více typů.

Mezi klientkami mám právě ženy, které se nechaly zařadit do podobných systémů a nakonec mě kontaktovaly s tím, že z toho byly ještě více rozhozené nebo jim doporučení nesedlo, a nebo jenom částečně. Ale to záleží jak moc toužíte po individuálním stylu vs jestli se spokojíte s obecným doporučením.

Mě samotnou zaujal jeden systém, který vás zařadí do jednoho ze 4 typů podle vaší energie. Byla jsem překvapena, jak rychle jsem se v systému poznala. Bohužel systém už nebral v potaz taky fyzickou stránku ani nerozlišoval mezi barevnou teplotou. Všechno bylo nastaveno podle vnitřní energie ženy.

sebepoznání a styl
 

Další věc, se kterou mám problém je, že tyto systémy se přílišně zaměřují pouze na jednu stránku vaší osobnosti a už neberou v potaz, že jste komplexní bytost, která nemůže být jednoduše zařazena do jedné z kategorií.

Pokud se hledáte, zapátrejte v sobě jaká jste byla jako dítě, zeptejte se rodičů a všech, co vás znají. Byla jste živé, neposedné dítě, nebo spíše vážné a plaché dítě, byla jste asertivní a vedla ostatní děti…? Vaši odpověď najdete v dětství. Pokud jste jako dítě slyšela, že nejste v pořádku, taková jaká jste a nebyla jste akceptována nebo přijata, potom jste se nejspíš naučila takovému chování, jaké bylo v očích vašich rodičů přijatelné a v procesu jste zapomněla, kdo vlastně jste.

Všichni mají identitu, ale často ji odmítají vidět, protože se nepřijali, a proto můžou zaměňovat svou identitu za střídavé nálady a pocity v daný moment nebo na sebe převezmou identitu někoho jiného, koho idolizují. A vy chcete oblékat právě vaši identitu a ne nálady a rozpoložení, které nejsou součástí vaší identity. Ani nechcete kopírovat ostatní, obzvlášť ty, které možná idolizujete, podle představ vašich rodičů.

Samozřejmě vaše identita taky roste a vyvíjí se s vámi stejně jako váš styl, ale změny nejsou chvilkové jako je to u nálad. Vaše jádro, vaše identita, se vyvíjí díky životním zkušenostem, hodnotám, životnímu stylu a to je taky třeba zakomponovat do vašeho stylu. Nemůžete se chtít oblékat jenom podle energie tříletého batole celý život. Energie, určitě a ve velkém, ovlivní vaši osobnost a styl, ale je to pouze jeden z prvků. Je potřeba to vše propojit a sjednotit - vaše energie, životní styl, zkušenosti, hodnoty, vaše fyzické rysy, atd.

Tím nechci říct, že tyto systémy nejsou užitečné. Myslím si, že je to zábavná forma sebepoznání a určitě se v nich alespoň částečně najdete, ale je potřeba vědět, že to, co se dozvíte, je hodně okleštěné, některá doporučení nevhodná a možná se taky sama nechtěně omezujete, protože se slepě držíte doporučení.

Uvedu svůj příklad:

Podle rozdělení typů na 4 energie jsem energie 1. To je prvek vzduchu, je to energie lehkosti, směru nahoru, pozitivity, radosti, světla a můj typ by měl chtít vypadat roztomile. Podle doporučení bych měla nosit pouze teplé pastelové barvy, doporučené vzory jsou puntíky, srdíčka, kytičky, křivky, jemné lehké doplňky, volné a vlající oblečení a minimální úpravu vlasů.

Souhlasím s typem mé energie, ale teplé pastelové barvy jsou pro mě úplně nevhodné. Co můžu potvrdit je, že potřebuji v outfitu barvu, protože jenom neutrální barvy působí na mě příliš vážně a seriózně. Co se týče vzorů, tak to jsou přesně ty vzory, kterým se víceméně vyhýbám, nebo si je vybírám pouze ve stylizované formě nebo s dramatickým nádechem. A už vůbec nesouhlasím s popisem, že bych měla chtít vypadat roztomile.

Sama jsem si prošla retro obdobím, kdy jsem nosila hodně barevné a pastelové oblečení, vypadala jsem sladce a roztomile, přesně podle popisu pro typ energie 1. Výsledek byl takový, že jsem se v sobě úplně ztratila, v oblečení jsem se necítila a připadala jsem si jako kdybych nosila masku. A bylo to tím, že jsem se oblékala pouze podle energie svého tříletého já a úplně jsem ignorovala mé dosavadní životní zkušenosti a hodnoty, které taky silně ovlivňují můj styl.

Můžu tedy takové systémy doporučit? Ano, pokud víte, co od toho očekávat.

Chcete jít raději do hloubky a pochopit co, proč a jak funguje? Koukněte se na můj VIP balíček barvy a styl nebo Škola úchvatného stylu.