Vlnité a kudrnaté vlasy - co s nimi?

Taky jste majitelkou vlnitých nebo kudrnatých vlasů? A umíte si s nimi poradit? Většina žen si vlasy rovná nebo fouká, ale je i jiné řešení, a to - vlny podpořit.

Slyšely jste o Curly Girl metodě? Všechno začalo v roce 2001 knížkou od Britské kadeřnice s kudrnatými vlasy. A asi před 15 lety, když jsme bydleli v Anglii, a než byla metoda ještě tolik populární, jsem ji vyzkoušela. To ještě nebylo ohledně metody nic na internetu, všechno jsem vyčetla z knížky.

curly girl metoda

Bohužel vlasy moc dobře nereagovaly, protože tehdy ještě nebylo tolik individuálního doporučení na míru jako dneska, takže jsem brzy na metodu zanevřela.

Dnes už se rozlišuje postup nejenom podle kudrnatosti vašich vlasů, ale také hustoty, tloušťky a poréznosti vlasů. Všechny tyto parametry jsou nesmírně důležité právě proto, aby metoda fungovala přesně na míru vašim vlasům.

Teď se k ní vracím, a to proto, že jsem v létě zoufalá ze svých vlasů. Jakmile jde teplota a vlhkost vzduchu nahoru, moje vlasy začnou krepatět a dělají si co chtějí. Už mě nebavilo bojovat s neukázněnými vlasy, a proto mi momentálně přijde toto řešení jako nejlepší.

Schválně říkám MOMENTÁLNĚ, protože nevím, co bude dál.

Přijde mi, že CGM (curly girl metoda) se stala tak trochu “nezdravou” kultovní záležitostí. Hodně žen má pocit, že jakmile objevily CGM, už není cesta zpět. Datují přesně den odkdy s metodou začaly a je to jakási forma víry a silného přesvědčení.

Chápu, že pro spousty žen je metoda vykoupením, ale taky chápu ženy, které si dál žehlí vlasy. Vlasy, stejně jako oblečení, podléhají našemu osobnímu stylu a naši přirozené balanci mezi mužskou a ženskou energií.

Ženy, které se přirozeně identifikují více s mužskou energií, chtějí vypadat uhlazeně a profesionálně. Tyto ženy budou preferovat v oblečení, vzorech, v doplňcích i účesech rovné linie a úhly, které přirozeně vnímáme jako mužské prvky. A k tomu právě patří rovné, uhlazené vlasy. Cítily by se moc romanticky a nadmíru žensky ve vlnitých vlasech.

Naopak ženy, které jsou jemné a spíše romanticky založené touží po vlnitých vlasech, protože křivky a zaoblené linie vnímáme jako ženské prvky.

Někdy to může být čistě preference pro rovnější a uhlazenější vlasy z jakýchkoliv dalších důvodů. Čím divočejší vlasy, tím více účes působí nespoutaně, nepředvídatelně a pokud tento popis s vámi nesouzní, nebudete mít chtít takové ani vlasy.

Takže pokud si rovnáte vlasy a cítíte se provinile, že si ničíte vlasy - tak už to neřešte a zamyslete se nad tím, co chcete světu říct a jak vás v tom vaše vlasy (ne)podporují. A klidně si dopřejte brazilský keratin s čistým svědomím.

Osobně mám nejraději jemně vlnité vlasy, ale příroda mi nadělila spíše kudrnaté vlasy, a proto když můžu a počasí mi přeje, tak si vlasy uhlazuji a dělám spíše jemnější vlny.

HAIR ENVY - Veronika Lake - jemné hollywoodské vlny:

hair-envy

Tím vůbec nechci shazovat CGM, protože mě samotnou zachránila teď v létě, a vím, že i když se možná někdy zase vrátím ke stylingu vlasů, budu dál používat produkty určené pro vlnité vlasy a periodicky se k ní vracet.

Pokud se chcete o metodě dozvědět víc, doporučuji tyto české stránky a e-shopy:

www.curlymyself.com

www.kudrnatevlasy.cz

a níže v AJ je můj oblíbený zdroj informací pro CGM. Líbí se mi, že stránky metodu vysvětlují jednoduše a jsou zastánci používání co nejméně produktů. Taky nabízí on-line konzultace, kde vám pomůžou identifikovat váš typ vlasů a doporučí jednoduchou rutinu.

https://holisticenchilada.com/

Chcete zjistit kolik máte mužské a ženské energie? Dozvědět se jak se oblékat tak, aby všechno ladilo s vašimi rysy? Podívejte se na můj online kurz Škola úchvatného stylu.