Jak si vybrat stylistku a co musíte vědět před tím, než se rozhodnete

Nevím jak vy, ale styl jsem začala brát vážně až po narození dětí. Vždy mě přitahovaly krásné a zajímavé věci, a proto i šatník vypadal stejně. Plný krásného a zajímavého oblečení, které ale nešlo dobře zkombinovat. Chyběly mi základní kousky a oblečení vhodné pro můj životní styl. Taky v něm bylo oblečení, které se mi líbilo na druhých, ale už ne tolik na mě.

Např. Toužila jsem vypadat trochu jinak a elegantně, ale prezentovala jsem se v oblečení, které spíše vypadalo romanticky a někdy až příliš originálně. Vlastně jsem nevěděla co je můj styl a můj šatník vypadal jako kdyby procházel krizí osobnosti.

jak si vybrat stylistku

Potřebujete stylistku?

Jste spokojena se svým šatníkem, máte oblečení na všechny příležitosti, ráda nakupujete a cítíte se v oblečení pohodlně a svá? Máte pocit, že si sama poradíte, ale občas vás přepadne stylová nuda nebo chcete se dozvědět více, či pochopit proč něco funguje nebo naopak vám nesluší a ráda byste znala důvody?

Nedaří se vám nebo vás lidé nerespektují, tak jak si představujete? Stylistka vám pomůže najít váš osobní styl a upravit váš šatník tak, abyste na lidi působila autenticky. Taktéž vám pomůže image upravit tak, abyste vytvořila správný dojem, jak při pohovoru, tak na rande podle toho zda chcete působit autoritativně, přívětivě, atd.


Typy stylistek - se kterou chcete pracovat?

Stylistky nepracují stejně. Může se tak stát, že si vyberte stylistku s určitým očekáváním a realita může být úplně jiná.

  • Stylistka samouk - bez odborné kvalifikace, má přirozené cítění pro styl, intuitivní porozumění stylu. Stylistka, která vám poradí při nákupech, může být zdrojem inspirace. Ideální pokud sdílíte stejný typ postavy, barevnost a osobnost. Bude schopna aplikovat to co sama úspěšně používá.

  • Kvalifikovaná stylistka - odborné vzdělání, rozlišuje typy postav a typy osobností, pracuje s barevnými paletami. Ideální pokud chcete porozumět co, proč a jak funguje. Bohužel neexistuje vzdělávací standard pro odbornou kvalifikaci stylistky a proto se míra vědomostí u různých stylistek liší.

  • Stylistka, která pracuje s kapsulemi - stylistka, která věří, že bychom všichni bez rozdílu osobnosti a životního stylu, atd. měli mít určitý seznam oblečení v šatníku. Určitě znáte tzv. “must-haves” z magazínů a blogů. Pro ty, kteří mají postavu, která vypadá ve všem dobře a milují jednoduchost kapsulí.

  • Módní stylistka - má přehled o nežhavějších trendech. Často pracuje v TV, magazínech, obchodních centrech a na nespočetném množství módních blogů. Ideální pro ty, kteří chtějí držet krok s módou, a nehledají svůj vlastní styl.

  • Individuální stylistka - pracuje na individuálním stylu klientky. Tvorba osobního stylu, zaměření na postavu, proporce a individuální variace. Vše je na míru klientce a každá klientka je jedinečná. Stylistka bere ohled na životní styl a osobní preference klientky. Vše je zapracováno do osobního stylu. Stylistka vychází z maximálního pochopení klientky a jejich potřeb.

Co tvoří styl?

Styl se skládá ze 3 prvků: Barevnost, Postava a Osobnost

Barevnost

Během konzultace barevné typologie byste vždy měla dostat barevnou paletku, abyste mohla se svými barvami pracovat a vzít si ji s sebou na nákupy. Nejznámější jsou 4 a 12 sezónní systémy.  Zde se dozvíte s jakým systémem pracuji a proč je systém rozdělen na 18 barevných palet.

Mimo zařazení do správné barevné paletky se taky dozvíte jak se obléct dle vaší kontrastní hodnoty a barevného kontrastu. Oba kontrasty jsou nesmírně důležité pro co nejlepší využití barev z vaší paletky. Také vám vysvětlím jak spolu kombinovat barvy ve vaši barevné paletě, tak aby ladily s vaší osobností.

Postava

Téměř všechny stylistky vám určí typ postavy. Ujistěte se, že také rozpoznají vertikální proporce a variace vaší postavy. Např. Krátký pas, dlouhé nohy, krátký krk, atd.

Někdy se doporučení pro typ postavy a vertikální proporce vzájemně vylučují a znalá stylistka vám tak poradí, kterým doporučením se řídit. 

Osobnost

Většina stylistek používá typy osobních stylů, které se mohou lišit v množství. Stylistka z nich vybere nejvhodnější styl pro klientku.

Individuální stylistka, ke kterým se řadím, také používá osobní styly, ale  pouze jako začátek cesty k hledání vlastního stylu. Nechce klientku škatulkovat a proto je osobnímu stylu při konzultaci věnováno tolik času.

Jde se opravdu do hloubky, aby žena měla jasnou představu, co tvoří její osobní styl a informace jak dál pracovat  na svém osobním stylu, protože stejně jak my se měníme a zrajeme, tak i náš styl.

Chtějte vědět jak stylistka pracuje

  • Při hledání stylistky se informujte, co přesně zahrnuje konzultace a co obdržíte?

  • Naučíte se něco nového nebo vám bude podáno doporučení bez vysvětlení proč?

  • Jak moc si budete schopna sama pomoci po konzultaci?

  • Budete po konzultaci schopna sama úspěšně nakupovat?

  • Vytřídíte si a zanalyzujete sama šatník?

  • Budete vědět jak úspěšně aplikovat všechna doporučení, i ty, které se vzájemně vylučují?

Můj přístup

  • Každá klientka je jedinečná

  • Vysvětluji co, proč a jak funguje

  • Mým cílem je, aby klientka dostala veškeré informace k tomu, aby si byla schopna sama pomoci

  • Konkrétní informace

  • Osobní styl do hloubky

  • Věřím, že stylu se lze naučit

  • Typ - individuální a kvalifikovaná stylistka

Jak se vám bude se stylistkou pracovat

A na závěr snad nejdůležitější věc, a to je dobře si sednout se stylistkou. Pokud přijdete na konzultaci a informace, které dostanete budou správné, ale nebudete si vzájemně rozumět, odejdete s pocitem, že jste nebyla pochopena a možná i odmítnete dané rady aplikovat.

Chcete se mnou pracovat ? Domluvte si konzultaci Stylu na míru nebo vás ráda poznám v kurzu Škola úchvatného stylu.