Jak nenaletět při koupi hedvábí

Poptávka po kvalitních materiálech je vysoká a razí se trend kupovat méně, ale kvalitu. Narůstá obliba přírodních materiálů a dnes je běžně k dostání oblečení z hedvábí v obchodech za relativně nízkou cenu.

Bohužel často je to z nekvalitního hedvábí, které prosvítá, je příliš tenké, a proto je životnost takového kousku značně omezena.

Jak poznat zda se jedná o kvalitní výrobek?

Prvním měřítkem je cena, ale bohužel není tomu vždy tak. Mluvím z vlastní zkušenosti - nečekejte, že si pořídíte kvalitní hedvábné šaty za 5.000 Kč (Massimo Dutti). Bohužel, ani 10.000 Kč (DVF) nemusí automaticky znamenat, že hedvábí bude kvalitní. Někdy je cena vysoká, protože platíte za designerské jméno jako je DVF.

Kvalita hedvábí se udává v jednotkách MOMME (mm). Čím vyšší číslo, tím kvalitnější a těžší hedvábí.

20 mm a méně je považováno za lehké a méně kvalitní hedvábí

20-28 mm je středě těžké hedvábí

28 mm a více je těžké, nejkvalitnější, ale také nejdražší hedvábí

Většina hedvábných kousků v obchodech je mezi 8-16 mm, a proto těžko budete hledat kvalitní hedvábí v obchodech.

A i když vyšší cena by měla garantovat kvalitu hedvábí, není tomu vždy tak. A proto se vždy ptejte jaké je momme. Prodavačka zřejmě nebude vědět a výrobce se většinou touto informací na etiketě nechlubí. Proto se sama přesvědčte jak je látka pevná a jestli prosvítá. Když lehce zatáhnete za šev, dělají se na místech, které propíchla jehla, malé dírky? Nebo se snad látka deformuje? Pokud ano, nekupovat.

U malovýrobců, kteří vyrábí hedvábné oblečení na míru, jako jsou teď populární sukně z hedvábného saténu, máte větší šanci, že budou znát momme. Ze zvědavosti jsem se informovala, jak vysoké je momme u hedvábné sukně, která stojí bezmála 9.000 Kč, a byla jsem velmi překvapena, když jsem se dozvěděla, že je to pouhých 16 mm. Za tak vysokou cenu bych počítala s hedvábím, které má 25 mm i více.

Pokud toužíte po takové sukni mohu doporučit jako alternativu sukně ze 100% saténového acetátu, což je semi-syntetická látka vyrobena z celulózy, stejně jako viskóza. Stojí asi pětinu toho, co stojí hedvábí a je to relativně pevný materiál, jednoduchý na údržbu.

Vyzkoušela jsem i alternativy z polyesteru, od 2 kvalitních značek, ale nemůžu polyesterový satén doporučit. Na sukni se tvoří fleky při styku s vodou, nebo záhadné mastné fleky a lehce se sukně zatrhává.

Buďte opatrná, a nekupujte hedvábí na internetu, pokud neznáte momme a nemáte možnost oblečení jednoduše vrátit.

Sukně z acetátového saténu:

Arket - mám v obou barvách a mohu doporučit, viz foto od výrobce výše. Na sobě mám černou acetátovou sukni od Arket v kombinaci s hedvábnou modrou košilí a na druhé fotce s šedým mohérovým svetrem pro běžné nošení.

Košile z Aliexpress 19 mm hedvábí - doporučuji koupit o 2 čísla větší a počítejte s tím, že jsou šité pro menší postavy, tedy kratší délka i rukávy. (pro mě perfektní s mými 163 cm) Foto výše. Trochu riziko, protože není jednoduché košile vrátit, a navíc platíte celníkům. Ale cena je velmi přijatelná.