Jak nakupovat oblečení a pracovat se svým šatníkem

Líbí se vám unikátní kousky a hledáte trochu něco jiného? Pokud ano, určitě se porozhlédněte i online, protože kamenné obchody mají hodně omezenou nabídku. Slyšívám od klientek že se jim líbí buď oblečení nebo doplněk v mém outfitu a odpověď je často taková, že jsem si to koupila online. Nakupováním v kamenných prodejnách se totiž hodně omezujete.

Pokud nakupujete jenom v obchodech, může se vám stát, že se se svým šatníkem začnete nudit. Pokud hledáte základní kousky do kapsule, potom si samozřejmě vystačíte s nabídkou v obchodech, ale nejspíš tam nenajdete nic originálního.

Zajímavé kousky potřebují i základní kousky, protože nelze sestavit outfit jenom se zajímavých kousků. Ideálně by měl být jeden výraznější kousek v outfitu, s tím, že jej ostatní kousky podporují.

 

A tady jsou další důvody proč nakupuji v kamenných obchodech minimálně, a ani službu “nakupování s klientkou” nenabízím:

  • nikdy nebudete mít takové pohodlí a čas si oblečení vyzkoušet jako doma. Může se vám stát, že si kousek ve spěchu koupíte, a potom doma pod světlem zjistíte, že kvalita není taková jaká jste očekávala, nebo že si v tom nemůžete dobře sednou, pohybovat se. A ostatní, co jste si nemohla v obchodě vyzkoušet.

  • nemám ráda situace kdy je klientka pod tlakem za každou cenu něco koupit, protože si platí za službu stylistky.

  • je dobré mít čas si to promyslet a hlavně vyzkoušet s tím, co už máte v šatníku.


Není potřeba hledat speciální online butiky zaměřené na originální tvorbu (i když to je taky možnost), ale najdete i hodně zajímavých kousků např. na Zalandu, apod.

A jak tedy nakupovat? Podívejte se do skříně a identifikujte, co potřebujete koupit pro lepší kombinovatelnost vašeho oblečení. Jsou to základní kousky nebo naopak potřebujete šatník doplnit výraznějšími kousky? A potom se zaměřte na to, co vám konkrétně v šatníku chybí. Potřebujete halenku, nebo tričko k sukním, nebo naopak kalhoty a sukně k vrškům či doplňky? Hledejte mezery v šatníku a snažte se je zaplnit.

Chtějte, abyste to, co si pořídíte do šatníku se dalo ještě kombinovat s alespoň dalšími třemi kousky. Nejdříve vždy pracujte s tím co už máte ve skříni. Připravte si seznam oblečení, které potřebujete, a které vám tak rozšíří možnosti stylingu oblečení.

Když si budete pořizovat základní kousky, zapojte hlavu a myslete na kombinovatelnost, praktičnost, kvalitu, apod. A naopak, když si budete pořizovat něco vyjímečného nechte se vést více srdcem.

Vyhýbejte se impulzivním nákupům, což vede k oblečení, které s ničím ve skříni neladí, nebo se vůbec nehodí pro váš životní styl. Plánujte si své nákupy dopředu a mějte ve skříni přehled, abyste věděla co potřebujete.

Připravte si seznam oblečení a doplňků, po kterých toužíte. A příště až vás přepadne chuť si něco koupit, dávejte si pozor, abyste nepropadla negativnímu myšlení typu: “Chci si to koupit, ale nemůžu, protože si šetřím na něco jiného.” Obraťte to v pozitivní přístup: “Mohla bych si to koupit, ale raději si budu šetřit peníze na to, co opravdu chci.”

Nejlepší je začít s paletkou vašich barev, protože vám potom bude absolutně všechno v šatníku ladit. Nebudete se muset držet jenom neutrálních barev, protože si nejste jistá, které barvy vám sluší. Hodně se tím omezujete a věřte, že i u neutrálních barev si lze špatně vybrat, protože stejně jako barvy, i neutrály jsou teplé a studené a nekombinují se spolu.

Nebuďte ženou, která se schovává do neutrálních barev, protože nezná svou paletku. A to doslovně, protože náš mozek si neutrály nepamatuje. Proto se saka šijí v neutrálních barvách jako je např. tmavě modrá a šedá, protože je můžete nosit každý den a nikdo si nevšimne, že máte na sobě opět stejný oblek. Naopak, pokud by byl oblek v červené nebo ve žluté, všichni by si vás i oblek pamatovali. Pokud chcete být nezapomenutelná, noste barvy!

Pro úspěšné online nakupování je potřeba i porozumět svému stylu a pochopit co vám sluší, a proč. Nebudete se tak muset spoléhat na další stylistické služby, protože budete vědět na co se zaměřit a ušetříte si tak spoustu času i peněz. Stanete se tak sama odborníkem na váš styl.

Dnes už se dá snadno nakupovat online a často bývá poštovné i vrácení zdarma. Ano, někdy si nejste jista do čeho úplně jdete, co se týče velikosti, nebo kvality materiálu, ale odměnou vám bude, když se vám podaří najít ten perfektní kousek, který vás vystihuje.