Proč už kašmír není luxusním materiálem a jak najít opravdu kvalitní kašmír?

V 90. letech byl kašmír luxusem, který si mohl dovolit málokdo. Dnes je kašmír k mání téměř u každého prodejce za relativně málo peněz.

Ale bohužel na tom utrpěla právě kvalita kašmíru. Místo jemného vlákna, dnes spíše najdete svetr, který je na omak hrubý, téměř jako výrobek z vlny. A skoro okamžitě se na něm začnou tvořit žmolky a brzy se v něm objeví první dírka, ne kvůli molům, ale opotřebení.

Fotka ze stránek Gobi cashmere

Fotka ze stránek Gobi cashmere

Bohužel poptávka po kašmíru za nízkou cenu je vysoká, a tak se i prodejci uzpůsobili poptávce. Nejlepší kašmír pochází právě z oblasti Kašmíru v Himalájích, kde teploty v zimě klesnou až na - 40 C. A tyto nízké teploty právě zaručí že kašmírovým kozám zhoustne kožíšek tím nejjemnějším a nejdelším vláskem, který pak farmáři ručně v létě vyčesávají, kdy se ho kozy snaží samy v létě zbavit drbáním se o skály. Další oblast, odkud pochází kvalitní kašmír je střed Mongolska, kde jsou studené zimy a teplá léta.

Věděli jste, že na jeden kašmírový svetr je potřeba vyčesat 4 až 5 kašmírových koz? A protože je poptávka po kašmíru tak vysoká a výrobcům jde hlavně o profit, rozšířili se kozy i do Číny, Iránu a Afganistánu do teplejších, ale pro výrobce přístupnějších oblastí, kde je celý proces mechanizován, a oproti ručnímu třídění vláken, jsou vlákna různé kvality smíchána spolu, často s vlnou.

Protože teploty jsou mnohem vyšší v těchto oblastech, kozám roste hrubší a kratší kožíšek, ze kterého se potom vyrábí málo kvalitní kašmírové výrobky pro davy.

Jak tedy poznat kvalitní kašmír?

  • Věřte, že nemusíte platit majlant za kvalitní kašmír. Kvalitní kašmír kupují všichni výrobci od stejných farmářů a ze stejných oblastí a konečná cena se odvíjí víceméně podle značky a marketingu. Samozřejmě kašmír nikdy nebude levný. Ale lze koupit i kvalitní kašmír už od 3000 Kč. Bohužel tato cena nezaručuje automaticky kvalitu, spíše je to standardní začínající cena za obyčejný kašmírový svetr. Ale pamatujte, že většina prodejců vám prodá kašmírový svetr podřadné kvality za tuto cenu. Dvě nejlepší značky na trhu, které prodávají kvalitní kašmír za rozumné ceny jsou Gobi cashmere a Uniqlo.

  • Většina kašmírových svetrů se vyrábí z jedné vrstvy, ale většina kašmírových výrobců by doporučila koupit svetr alespoň o 2 vrstvách, protože se tím značně prodlouží životnost svetru a sníží se opotřebení. Čím více vrstev, tím více je svetr odolnější a hřejivější. (ale také dražší!)

  • Protože zákazníci kupují kašmír právě kvůli hebkosti, tak někteří výrobci postříkají hrubší kašmír jemným voskovým postřikem, aby navodil tento pocit. Bohužel po vyprání se svetr stane opět hrubým a často se zákazníci domnívají, že chyba je na jejich straně, a že špatně svetr vyprali. Kvalitní kašmírový svetr by měl být jemný a příjemný na omak, a ne hrubý nebo naopak až neuvěřitelně jemný a měkký, což je známka voskového postřiku.

  • Čím jsou kašmírová vlákna delší a tenčí, tím víc je konečný výrobek jemnější a méně se žmolkuje. Kratší a silnější vlákna se víc žmolkují a konečný výrobek je hrubší.

  • Roztáhněte svetr mezi prsty a měl by pružit a snadno se vrátit do původní podoby. Podívejte se proti slunci, kde jste svetr roztáhly. Neměly by tam být větší mezery nebo svetr nadměrně prosvítat. Čím je svetr hustší, tím je kvalitnější.

A tady ukázka mých 2 pončí od značky Pure a Gobi cashmere. Kvalita je nebe a dudy. Pončo od Pure se nadměrně žmolkuje - známka, že je ve svetru nadměrné množství krátkých vláken. A je příliš tenký, po roztáhnutí se špatně vrací do původního tvaru a taky prosvítá. A přitom toto pončo stálo více peněz než pončo od Gobi, které je mnohem silnější, drží tvar, žmolkuje se minimálně a už na první pohled vypadá velmi luxusně díky hustotě materiálu.

porovnání kvalit kašmíru
porovnání kvalit kašmíru
porovnání kvalit kašmíru
kašmírové pončo
kašmírové pončo
 

A tady pár ukázek 100% kašmírových kabátů od značky Gobi cashmere. Ceny za tak kvalitní kašmírové kabáty jsou fantastické, pokud hledáte opravdu top a chcete investovat do kabátu, který vám bude sloužit roky. V porovnání s Max Mara, kde za kašmírový kabát chtějí přes 56.000 Kč, u Gobi koupíte kašmírový kabát v rozmezí 11 - 13.000 Kč!

Manžel si právě pořídil jeden takový na vánoce, a je nadmíru spokojený. Takže pokud uvažujete o koupi nového kabátu, můžu doporučit. (ještě jsem chtěla poznamenat, že tohle rozhodně není placený post, prostě se s vámi dělím o moje zkušenosti)

Kabáty od Gobi ze 100% kašmíru

kašmírový kabát
kašmírový kabát
kašmírový kabát
E2B33119-B46A-45BB-AFF9-6FD602413AB0_4_5005_c.jpeg

A tady jsou odkazy:

https://www.gobicashmere.com/ - posílají z Německa, takže neplatíte žádné další daně

https://www.uniqlo.com/eu/en/home/ - také posílají z Německa