Eva Robinson | Stylistka | Barevná typologie

View Original

Sebepoznání a styl

Často se mě ptáte jestli znám různé systémy určení stylových typů podle osobnosti apod. a jaký je můj názor.
Určitě znám a myslím si, že je to dobrý začátek pokud se hledáte, ale mám problém s tím, že neberou v potaz vaši individualitu. A je jedno jestli se jedná o 4, 8 a více typů.

Mezi klientkami mám právě ženy, které se nechaly zařadit do podobných systémů a nakonec mě kontaktovaly s tím, že z toho byly ještě více rozhozené nebo jim doporučení nesedlo, a nebo jenom částečně. Ale to záleží jak moc toužíte po individuálním stylu vs jestli se spokojíte s obecným doporučením.

Mě samotnou zaujal jeden systém, který vás zařadí do jednoho ze 4 typů podle vaší energie. Byla jsem překvapena, jak rychle jsem se v systému poznala. Bohužel systém už nebral v potaz taky fyzickou stránku ani nerozlišoval mezi barevnou teplotou. Všechno bylo nastaveno podle vnitřní energie ženy.

Další věc, se kterou mám problém je, že tyto systémy se přílišně zaměřují pouze na jednu stránku vaší osobnosti a už neberou v potaz, že jste komplexní bytost, která nemůže být jednoduše zařazena do jedné z kategorií.

Pokud se hledáte, zapátrejte v sobě jaká jste byla jako dítě, zeptejte se rodičů a všech, co vás znají. Byla jste živé, neposedné dítě, nebo spíše vážné a plaché dítě, byla jste asertivní a vedla ostatní děti…? Vaši odpověď najdete v dětství. Pokud jste jako dítě slyšela, že nejste v pořádku, taková jaká jste a nebyla jste akceptována nebo přijata, potom jste se nejspíš naučila takovému chování, jaké bylo v očích vašich rodičů přijatelné a v procesu jste zapomněla, kdo vlastně jste.

Všichni mají identitu, ale často ji odmítají vidět, protože se nepřijali, a proto můžou zaměňovat svou identitu za střídavé nálady a pocity v daný moment nebo na sebe převezmou identitu někoho jiného, koho idolizují. A vy chcete oblékat právě vaši identitu a ne nálady a rozpoložení, které nejsou součástí vaší identity. Ani nechcete kopírovat ostatní, obzvlášť ty, které možná idolizujete, podle představ vašich rodičů.

Samozřejmě vaše identita taky roste a vyvíjí se s vámi stejně jako váš styl, ale změny nejsou chvilkové jako je to u nálad. Vaše jádro, vaše identita, se vyvíjí díky životním zkušenostem, hodnotám, životnímu stylu a to je taky třeba zakomponovat do vašeho stylu. Nemůžete se chtít oblékat jenom podle energie tříletého batole celý život. Energie, určitě a ve velkém, ovlivní vaši osobnost a styl, ale je to pouze jeden z prvků. Je potřeba to vše propojit a sjednotit - vaše energie, životní styl, zkušenosti, hodnoty, vaše fyzické rysy, atd.

Tím nechci říct, že tyto systémy nejsou užitečné. Myslím si, že je to zábavná forma sebepoznání a určitě se v nich alespoň částečně najdete, ale je potřeba vědět, že to, co se dozvíte, je hodně okleštěné, některá doporučení nevhodná a možná se taky sama nechtěně omezujete, protože se slepě držíte doporučení.

Uvedu svůj příklad:

Podle rozdělení typů na 4 energie jsem energie 1. To je prvek vzduchu, je to energie lehkosti, směru nahoru, pozitivity, radosti, světla a můj typ by měl chtít vypadat roztomile. Podle doporučení bych měla nosit pouze teplé pastelové barvy, doporučené vzory jsou puntíky, srdíčka, kytičky, křivky, jemné lehké doplňky, volné a vlající oblečení a minimální úpravu vlasů.

Souhlasím s typem mé energie, ale teplé pastelové barvy jsou pro mě úplně nevhodné. Co můžu potvrdit je, že potřebuji v outfitu barvu, protože jenom neutrální barvy působí na mě příliš vážně a seriózně. Co se týče vzorů, tak to jsou přesně ty vzory, kterým se víceméně vyhýbám, nebo si je vybírám pouze ve stylizované formě nebo s dramatickým nádechem. A už vůbec nesouhlasím s popisem, že bych měla chtít vypadat roztomile.

Sama jsem si prošla retro obdobím, kdy jsem nosila hodně barevné a pastelové oblečení, vypadala jsem sladce a roztomile, přesně podle popisu pro typ energie 1. Výsledek byl takový, že jsem se v sobě úplně ztratila, v oblečení jsem se necítila a připadala jsem si jako kdybych nosila masku. A bylo to tím, že jsem se oblékala pouze podle energie svého tříletého já a úplně jsem ignorovala mé dosavadní životní zkušenosti a hodnoty, které taky silně ovlivňují můj styl.

Můžu tedy takové systémy doporučit? Ano, pokud víte, co od toho očekávat.

Chcete jít raději do hloubky a pochopit co, proč a jak funguje? Koukněte se na můj VIP balíček barvy a styl nebo Škola úchvatného stylu.

See this content in the original post